« Uutislistaukseen

Katsastettujen suomalaisautojen hylkäysperusteet julkisiksi

A-Katsastus toimittaa malli-ja merkkikohtaisen tilaston tänä vuonna katsastuksessa hylätyistä henkilöautoista.
 
A-Katsastus Oy on julkaissut malli- ja merkkikohtaisen tilaston katsastuksessa hylätyiksi tulleista henkilöautoista ja selvittänyt yleisimmät hylkäykseen johtaneet syyt. Vastaavaa julkaisua ovat omien tilastojensa perusteella aikaisemmin tuottaneet mm. Ruotsin katsastuslaitos Bilprovningen ja saksalainen autokatsastusketju Dekra. A-Katsastus tuottaa tilaston jatkossa vuosittain.
 
Nyt tehtyyn tilastoon on kerätty kaikki tammi- ja syyskuun 2008 välisenä aikana A-Katsastus Oy:n Suomessa katsastamat henkilöautot, jotka on käyttöönotettu vuonna 1999, 2001, 2003 ja 2005. Tilastossa on mukana yhteensä n. 200 000 autoa ja siinä on huomioitu vain sellaiset hylkäykseen johtaneet viat, jotka vaativat jälkitarkastuksen. Ne mallit, joita on ko. aikana katsastettu vain alle 200 kpl, on jätetty tilastollisen luotettavuuden takaamiseksi pois yhteenvedosta.
 
Tilastoista käy ilmi myös kunkin mallin keskimääräinen mittarilukema, joka on saatu katsastuksen yhteydessä tallennetuista tiedoista.
 
Kaikkiaan tänä vuonna A-Katsastuksen katsastamista henkilöautoista on hylätty 26,1 %. Yleisimmät viat liittyvät jarruihin, pakokaasupäästöihin, etuakselistoon ja alustaan. Tilastosta käy ilmi, että mallikohtaiset erot ovat suuria. Esimerkiksi 3-vuotiaiden autojen keskimääräinen hylkäysprosentti on 6,7, mutta mallikohtainen hajonta on erittäin suuri. Vähimmillään hylätään alle 1 % ja enimmillään joka kolmas hylätään. 5-vuotiaiden autojen keskimääräinen hylkäysprosentti on 12,5. Mallikohtainen hajonta on tässäkin suuri. Vähimmillään hylätään n. 3 % ja enimmillään lähes joka toinen auto.
 
A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka näkee tilastovertailusta olevan hyötyä autonomistajille. ”Katsastustoiminnan tavoitteena on ennen kaikkea liikenneturvallisuuden ylläpitäminen, mutta samalla kertyy myös hyödyllistä tietoa liittyen ajoneuvojen kunnossapitoon. Nyt julkaistu tilasto määrittää yleisimmin esiintyvät viat tiettyjen merkkien kohdalla, josta on varmasti hyötyä esimerkiksi käytetyn auton ostajalle.”
 
 
Lisätietoja:
 
Hannu Pellikka, tekninen johtaja, A-Katsastus Oy, puh. 045 632 2022
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Konsernin palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Henkilöstöä on 2100 ja konserni toimii seitsemässä maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Venäjällä ja Virossa. Katsastusasemia on noin 250, joista Suomessa yli 180. Suomessa henkilöstöä on noin 1400. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa.