« Uutislistaukseen

Ajoneuvojen valovikojen määrä on kasvussa

Valojen merkitys liikenneturvallisuudelle kasvaa syyspimeillä
 
A-Katsastus muistuttaa autoilijoita toimivien ajovalojen merkityksestä yleiselle liikenneturvallisuudelle erityisesti pimeänä vuodenaikana. Kolmanneksessa autoista löytyy katsastuksen yhteydessä valovikoja. Niiden korjaaminen jää usein autoilijan omalle vastuulle, sillä pelkkien valovikojen vuoksi autoa ei aina kutsuta jälkitarkastukseen.
 
A-Katsastuksessa on katsastettu kuluvana vuonna yli miljoona ajoneuvoa. Näissä katsastuksissa havaittiin yhteensä lähes 400 000 valoihin liittyvää vikaa. Eniten liikenneturvallisuuteen liittyviä vikoja löytyi lähivaloista ja niiden suuntauksesta, seuraavaksi lisävaloista ja sen jälkeen jarruvaloista, suuntavaloista, seisontavaloista ja takavaloista.
 
Valovikojen määrä on ollut nousussa 2000-luvulla. Kevyen kaluston kohdalla havaittiin vuonna 2000 valovikoja 33 kpl jokaista sataa katsastusta kohti. Vuonna 2009 valovikoja on ollut keskimäärin 39 kpl jokaista sataa katsastusta kohti.
 
Valoista annetaan pääsääntöisesti korjauskehotuksia, joita sallitaan katsastuksen yhteydessä enintään kolme kappaletta saman ajoneuvon kohdalla. Muita kehotuksen aiheita voivat olla esim. lasit ja peilit.  Korjauskehotuksista jää aina rekisteröintitodistukseen pysyvä merkintä, joka poistuu vasta seuraavan katsastuksen yhteydessä, kun vika todetaan korjatuksi. Tästä poiketen ajoneuvo hylätään, jos lähivalaisimet, takavalot tai jarruvalot eivät toimi ollenkaan.
 
Poliisi seuraa ajovalojen kuntoa normaalin liikennevalvonnan yhteydessä, mutta päävastuu on aina ajoneuvon haltijalla. Tekninen johtaja Hannu Pellikka A-Katsastuksesta näkee viime vuosien kehityksen liikenneturvallisuuden kannalta epäedullisena.  ”Liikenteessä näkeminen ja näkyminen on ensiarvoisen tärkeää. Aina kyse ei ole välinpitämättömyydestä, vaan osaltaan valovikojen lisääntymiseen vaikuttaa varmasti polttimoiden vaihtotyön vaikeus nykyautoissa”, arvioi Pellikka.
 
Lisätietoja:
 
Hannu Pellikka, tekninen johtaja, A-Katsastus Oy, puh. 045 632 2022
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Konsernin palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Henkilöstöä on 2100 ja konserni toimii seitsemässä maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Venäjällä ja Virossa. Katsastusasemia on noin 250, joista Suomessa yli 180. Suomessa henkilöstöä on noin 1400. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa. www.a-katsastus.fi