« Uutislistaukseen

Auton katsastusajankohta löytyy helpoiten rekisteröintitodistuksesta

Kevät ja kesä ovat perinteisesti kiireistä aikaa katsastusasemilla. Tällöin lisääntyvät myös ajoneuvon omistajien tiedustelut oikeasta katsastusajankohdasta. Vastaus löytyy monen kohdalla helposti: katsastusajankohta on lisätty vuoden 2007 marraskuun jälkeen tulostettuihin uusiin rekisteröintitodistuksen teknisiin osiin.
 
Vuonna 2007 käyttöön otetun uuden ajoneuvotietojärjestelmän (ATJ) myötä siirryttiin menettelyyn, jossa jokaisen hyväksytyn määräaikaiskatsastuksen jälkeen tulostetaan uusi rekisteröintitodistuksen (ent. rekisteriote) tekninen osa. Samalla todistukseen lisättiin tieto seuraavasta katsastusajankohdasta, josta tieto on helposti tarkastettavissa.
 
Katsastusvelvollisista ajoneuvoista jää vuosittain katsastamatta suuri määrä, jopa yli 200 000 ajoneuvoa. Erilaisten arvioiden mukaan näistä liikenteessä on useita kymmeniä tuhansia. A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka näkee katsastamattomissa autoissa selvän turvallisuusriskin. ”Sen lisäksi, että katsastamattoman ajoneuvon käyttö liikenteessä on rangaistava teko, on se myös uhka liikenneturvallisuudelle. On hyvä muistaa, että Suomessa julkaistujen katsastustilastojen mukaan jo 3 vuotta vanhoissa autoissa on hylkäämiseen johtavia vikoja ja jokainen korjaamaton vika voi aiheuttaa vaaratilanteen liikenteessä”, Pellikka toteaa.
 
Katsastus on hyvä tapa varmistaa ajoneuvon kunto ennen pidemmälle ajomatkalle lähtöä. Pellikka kehottaakin keväällä ja alkukesällä autoilijoita varautumaan mahdollisiin jonoihin varaamalla katsastusaika etukäteen. Nykyisin suuri osa asemista toimii drive in -periaatteella, mutta useimmilta paikkakunnilta löytyy myös asemia, joilta ajan voi varata etukäteen.
 
Lisätietoja:
 
Hannu Pellikka, tekninen johtaja, A-Katsastus Oy, puh. 045 632 2022
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Konsernin palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Henkilöstöä on 2100 ja konserni toimii seitsemässä maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Venäjällä ja Virossa. Katsastusasemia on noin 250, joista Suomessa yli 180. Suomessa henkilöstöä on noin 1400. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa.  www.a-katsastus.fi