« Uutislistaukseen

Hallituksen uudella lakiesityksellä dramaattiset vaikutukset

Riippumattomuuden poistaminen uudesta katsastuslaista tuo useita kielteisiä seurauksia
 
A-Katsastuksen Suomen maajohtaja Seppo Hämäläisen mukaan ehdotetulla lainmuutoksella on dramaattisia vaikutuksia hinnoitteluun, katsastusten laatuun ja eri palveluiden saatavuuteen. Hän viittaa Boston Consulting Groupin tekemään laajaan Suomen katsastusmarkkinoita koskevaan tutkimukseen. Hallituksen tänään hyväksymä lakiesitys tuo toteutuessaan mukanaan seuraavia kielteisiä vaikutuksia.
 
Korkeammat hinnat ajoneuvonomistajille
 
Kansainvälisten tutkimusten mukaan, katsastusten hinnat ovat korkeimpia niissä maissa, joissa korjaamot saavat katsastaa. Riippumattomuudesta luopuminen vähentäisi hinnoittelun läpinäkyvyyttä, kun kuluttaja ei enää voisi arvioida kokonaiskustannuksiaan. Kun sama toimija voi sekä korjata että katsastaa ajoneuvon, kuluttaja voi joutua maksamaan myös tarpeettomista korjauksista.
 
Katsastusten huonompi laatu
 
Kansainväliset tutkimukset todistavat, että riippumaton katsastus on tasalaatuista ja siltä osin myös edistää liikenneturvallisuutta.
 
Palveluiden heikompi saatavuus
 
Lainmuutos  vaikuttaisi ennen kaikkea haja-asutusalueilla. Raskaan kaluston katsastuksia tekevien asemien verkosto harvenisi huomattavasti ja pienemmillä paikkakunnilla ei enää olisi lainkaan tarjolla rekisteröinti- ja muutoskatsastuspalveluita”. 
 
Edellä mainitut seikat heikentävät autoilijan palvelua, kuluttajansuojaa ja liikenneturvallisuutta. Sen lisäksi lainmuutos tuhoaisi koko nykymuotoisen ja korkeilla laatuvaatimuksilla toimivan katsastusalan. Korjaamokatsastusten aloittamisella olisi myös merkittäviä muutoksia katsastusalan työllisyyteen. Jopa 1000 henkilöä voi menettää työpaikkansa. 
 
Seppo Hämäläisen mukaan on täysin käsittämätöntä, että itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen perustuva toimiala halutaan ajaa alas. “Naapurimaamme Ruotsi avasi markkinat kilpailulle 1.7. ja jatkoi samalla tiellä useimpien muiden Euroopan maiden kanssa säilyttäen toiminnan riippumattomuuden. Ruotsissa riippumattomuus on määritelty kuluttajansuojan kannalta toiminnan perusedellytykseksi. Suomessa lainsäädäntöä ollaan viemässä täysin päinvastaiseen suuntaan ja on vaikea nähdä tästä koituvan mitään etua suomalaisille autoilijoille”, sanoo Hämäläinen. 
 
Lisätietoja: 
 
Seppo Hämäläinen, maajohtaja, A-Katsastus,  puh. 050 310 4090 
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Konsernilla on 2100 työntekijää ja 250 katsastusasemaa kahdeksassa maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa. www.a-katsastus.com