« Uutislistaukseen

Autoilijan on nähtävä ja näyttävä hyvin syyspimeällä

A-Katsastus muistuttaa autoilijoita näkemisen ja näkymisen tärkeydestä liikenneturvallisuudelle. Pimeän ja sateisen vuodenajan autoiluun kannattaa varautua ja tarkistaa ainakin tuulilasin ja ajovalojen kunto. Myös renkaiden riittävä kulutuspinta on tärkeä.
 
A-Katsastus on katsastanut kuluvan vuoden syyskuun loppuun mennessä noin 850 000 henkilö- ja pakettiautoa.  Runsaat 210 000 ajoneuvoa on hylätty katsastuksessa ja ajokieltoja on annettu 2 370.  Korjauskehotuksia, joista monet liittyvät ajoneuvon näkymiseen tai kuljettajan näkemiseen, on annettu yli 507 000. Auto hylätään, jos siinä on enemmän kuin kolme korjauskehotukseen johtavaa vikaa. Kaikkiaan vikoja on havaittu 108 sataa katsastusta kohti.
 
Tuulilasin kuluminen etenee hitaasti ja kuljettajan ”silmä tottuu” pikkuhiljaa huononevaan näkyvyyteen. Siksi kehotus uusia tuulilasi saattaa yllättää autoilijan. A-Katsastuksen tänä vuonna katsastamista henkilöautoista n. 19 000 on saanut kehotuksen vaihtaa tuulilasi.
 
Tuulilasin pyyhkimen sulkien ja pesulaitteen kunto on ratkaisevaa näkyvyyden kannalta. Huonokuntoinen sulka jättää tuulilasiin ”kalvon” tai ”raitoja”, jotka heikentävät näkyvyyttä merkittävästi.  A-Katsastus on tänä vuonna kehottanut noin 12 000 autoilijaa vaihtamaan pyyhkijän sulat tai kunnostamaan pesulaitteen.
 
Oman näkemisen ja tiellä näkymisen kannalta auton kaikkien valojen tulee olla kunnossa. Vikojen määrä autojen valaisimissa on kasvanut vuosituhannen vaihteesta.  Tänä vuonna noin 330 000 ajoneuvoa on saanut A-Katsastuksen katsastuksissa kehotuksen kunnostaa jokin auton valaisimista.
 
A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka muistuttaa, että liikenneturvallisuuden ja ympäristön kannalta kaikilla katsastuksessa tarkistettavilla kohteilla on merkitystä. ”On tärkeää noudattaa korjauskehotusta annetun aikarajan puitteissa.  Vaikka vika ei aiheuta hylkäystä, eikä ajoneuvoa kutsuta jälkitarkastukseen, korjauskehotukset on aina syytä ottaa vakavasti. Korjauskehotuksista jää aina rekisteröintitodistukseen merkintä, joka poistuu vasta seuraavan katsastuksen yhteydessä, kun vika todetaan korjatuksi. ”  
 
Pellikka painottaa myös renkaiden kunnon merkitystä. ”Huonokuntoiset renkaat ovat aina riski liikenteessä. Kaikista katsastetuista henkilöautoista on hylätty tänä vuonna runsaat 13 000 kpl renkaiden takia.  Huonot renkaat lisäävät syksyllä erityisesti riskiä joutua vesiliirtoon” hän toteaa.
 
Lisätietoja:
 
Hannu Pellikka, tekninen johtaja, A-Katsastus, puh. 045 632 2022 
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Konsernilla on 2100 työntekijää ja 250 katsastusasemaa kahdeksassa maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa. www.a-katsastus.com