« Uutislistaukseen

Katsastettujen suomalaisautojen hylkäysperusteet 2009

A-Katsastus julkaisee malli- ja merkkikohtaisen tilaston vuonna 2009 katsastetuista henkilöautoista

A-Katsastus on koonnut toisena vuonna peräkkäin malli- ja merkkikohtaisen tilaston katsastuksessa hylätyistä henkilöautoista. Tilastossa ovat lueteltuna yleisimmät hylkäykseen johtaneet syyt.  Tilastoista käy ilmi myös autojen keskimääräinen kilometrilukema, joka on saatu katsastuksen yhteydessä tallennetuista tiedoista.
 
Nyt julkaistuun tilastoon on kerätty A-Katsastus -konsernin vuonna 2009 Suomessa katsastamat henkilöautot, jotka on otettu käyttöön vuosina 1998 – 2004 tai 2006, ja joiden mallista on katsastettu vähintään sata kappaletta. Yleisimmissä vioissa on huomioitu viat, joita on esiintynyt vähintään kymmenessä ko. mallisessa autossa. Kaikkiaan erilaisia vikoja havaittiin 108 kappaletta jokaista sataa katsastusta kohti. Näistä jälkitarkastukseen tai suoraan ajokieltoon johtaneita vakavia vikoja havaittiin 49 jokaista sataa katsastusta kohti.
 
A-Katsastus katsasti Suomessa vuonna 2009 yhteensä 1,1 miljoonaa henkilöautoa, joista ensimmäisellä katsastuskerralla hylättiin 24,8 %. Yleisimmät viat liittyivät viime vuonna jälleen jarruihin, pakokaasupäästöihin, etuakselistoon ja alustaan.
 
Tekninen johtaja Hannu Pellikka kommentoi viime vuoden tuloksia: ” Olemme eri sidosryhmien pyynnöstä keränneet tilastoomme edellisvuotta laajemman otannan katsastetuista henkilöautoista.  Huomattavaa on, että malli- ja merkkikohtaisessa tilastossa näkyvät vain vakavat, hylkäykseen johtaneet viat.  Kaikkiaan erilaisia katsastuksessa havaittavia vikoja, esimerkiksi ajovaloihin liittyen, on huomattavasti enemmän.”
 
Pellikan mukaan myös mallikohtaiset erot pysyvät hylkäyksissä suurina. ”Lisäksi huomionarvoista on myös, että uusien autojen hylkäysprosentit ovat vuodesta toiseen suhteellisen korkeita. Ajoneuvoilla on pitkät takuuajat ja niitä varmasti myös huolletaan, mutta silti luvut yllättävät. Toisaalta on hyvä muistaa, että eräiden tutkimusten mukaan ennen katsastusta korjaamolla huolletuista autoista hylätään katsastuksessa jopa 20 % ”, hän toteaa.
 
A-Katsastus julkaisi ensimmäisenä Suomessa tilastotietoa malli- ja merkkikohtaisista hylkäysmääristä viime vuonna. 
 
 
Lisätietoja:
 
Hannu Pellikka, tekninen johtaja, A-Katsastus Oy, puh. 045 632 2022
 
A-Katsastus -konserni on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoavista toimijoista. Palveluvalikoima kattaa myös kuljettajantutkintopalvelut, ajoneuvojen testaustoiminnan sekä autoalan laatupalvelut. Konsernilla on 2100 työntekijää ja 250 katsastusasemaa kahdeksassa maassa. Suomen lisäksi toimintaa on Belgiassa, Tanskassa, Puolassa, Latviassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Pääkonttori sijaitsee Vantaan Kaivokselassa. www.a-katsastus.com