Katsastajakoulutukset

A-Katsastus - katsastajakoulutukset

Katsurina pääset paitsi tutustumaan autoihin pintaa syvemmältä olet myös mukana varmistamassa, että jokainen tiellä vastaantuleva auto on turvallinen.

Katsastajan työ on monipuolista ja haastavaa asiakaspalvelutyötä, ja katsastajan pätevöityminen ammattiin tapahtuu vaiheittain. Urakehitysmahdollisuudet ovat hyvät.

Lue lisää alta tai oheisesta esitteestä ja ota meihin yhteyttä!

"Kiinnostaako autoala? Lähde katsastajan urapolulle." -esite (pdf)

Perusvaatimukset

Peruskoulutus
Peruskoulutukseltaan katsastajan tulee olla auto- tai konetekniikan opintosuunnalta valmistunut insinööri (amk).

Kolmannen vuosikurssin insinööriopiskelijakin voi kouluttautua katsastajaksi, mikäli hän on suorittanut vähintään 30 opintopistettä vaatimuksiin kuuluvia ajoneuvotekniikan perus- ja ammattiopintoja tai muita soveltuvia konetekniikan perus- ja ammattiopintoja.

Vaihtoehtoisesti peruskoulutuksena katsastajan uratielle hyväksytään ajoneuvoalan erikoisammattitutkinto tai ammattitutkinto. Ajoneuvoalan ammattitutkinnon suorittaneella henkilöllä, yleensä automekaanikko, on oikeus kouluttautua vain määräaikaiskatsastuksiin.

Autoalan työkokemus
Edellytyksenä katsastajakoulutukseen pääsemiseksi on riittävä ajoneuvoalan korjaamokokemus tai tätä vastaava kokemus. Perus- ja ammattiopintojen lisäksi tätä kokemusta edellytetään kuusi kuukautta.

Alalletulokoulutus

Alalletulokoulutus sisältää alan lainsäädäntöön perehtymisen ja henkilöautojen teknisten ominaispiirteiden ja koko määräaikaiskatsastuksen prosessin opiskelun. Tärkeä osa koulutusta on kahden-kolmen viikon opastettu työharjoittelu katsastusasemalla. Kun henkilö on suorittanut katsastajatutkinnon eri vaiheet hyväksytysti, hän saa luvan henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusten suorittamiseen.

Jatkokoulutus ja erikoiskoulutukset

Laajemmat katsastajan oikeudet edellyttävät lisäkoulutusta. Näitä ovat esim.

  • raskaan kaluston määräaikaiskatsastukset
  • kevyen kaluston rekisteröinti- ja muutoskatsastukset
  • raskaan kaluston rekisteröinti- ja muutoskatsastukset
  • raskaan kaluston paineilmajarrujen laaja tarkastus
  • vaarallisten aineiden kuljetusajoneuvojen tarkastukset

Lisäksi jokainen katsastaja osallistuu vuosittain täydennyskoulutukseen. A-Katsastus Oy:llä on viranomaisen myöntämä lupa katsastajien kaikkeen lakisääteiseen koulutukseen.

Kiinnostuitko alasta? Lisätietoja koulutuksesta ja vaatimuksista saat A-Katsastuksen teknisen koulutuksen vastuuhenkilöiltä: koulutukset(at)a-katsastus.fi.

Mikäli täytät perusvaatimukset tai olet jo kouluttautunut katsastaja, lähetä meille vapaamuotoinen hakemus: rekrytointi(at)a-katsastus.fi ja otamme sinuun yhteyttä.